Quantcast
Channel: lättlagat –Öhmans Mat & Vin
Viewing all 134 articles
Browse latest View live

Carl Butler: Cassoulet.

$
0
0

cassoulet

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Cassoulet har jag lagat och bloggat om tidigare och även då delvis inspirerad av Carl Butler (receptet återfinns även i ”Carl Butlers Bästa för IKEA). Vanligtvis brukar denna rustika rätt tillagas med confiterade anklår men lokala variationer är vanliga i sydfrankrike och denna liknar kanske mest den från Toulouse. Kabanosserna är en avvikelse från det franska men ger en fin hetta.


3 dl torra vita bönor
1 kg benfri lammbringa eller bog
250 g rimmat fläsk
300-400 g kabanosser eller annan stark korv av samma typ

1 burk hela skalade tomater
2 msk tomatpuré
2 gula lökar
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2-3 vilöksklyftor
2 lagerblad
1 apelsin
smör

salt
svartpeppar från kvarn

Lägg bönorna i blöt över natten i rejält med vatten. Skär lammet i mindre grytbitar. Skär bort svålen och skär fläsket i centimeterstora strimlor. Hacka lök och vitlök och skär tomaterna grovt och spara spadet. Med potatisskalare skalar du av knappt hälften av skalet från apelsinen. Bryn lammet i  omgångar i smör på ganska hög värme så att det får fin färg runt om. Lägg köttet åt sidan, vispa ut pannan med lite vatten och häll över köttet (det sista är mitt tillägg). I en ugnsfast gryta bryner du fläsket så att det får lite färg och vänder sedan ned lök och vitlök och fräser någon minut. Slå på tomater med spad, tomatpuré, kryddor och apelsinskal. Lägg ner lammköttet, täck med de avsköljda bönorna och häll på så mycket vatten att det precis täcker. Låt koka upp, på med locket och in i ugnen på 200° i 90 minuter (du kan också sjuda på spisen på svag värme under lock). Lägg därefter ned korvarna som du delat i grova bitar och låt gå ytterligare 15 minuter. Servera med ett lantbröd.

Oj så gott! Bra studs i kryddorna tack vare kabanossen. Liten arbetsinsats med bra resultat och inte så tung, fet och mäktig som en traditionell cassoulet kan bli. Laga en stor sats för denna rätt blir bara godare när den värms upp.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.



Carl Butler: Äppelflan till många

$
0
0

äppelflan

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

De svenska äpplena verkar vara på upphällningen till och med här ute på Österlen. Det var därför näst intill tvingande att få detta recept avklarat. Smidig dessert till många som görs direkt på plåten.

ca 15 personer
1 kg syrliga äpplen
1,5 dl aprikossylt eller marmelad
7 dl vetemjöl

200 g smör
2 ägg
1,5 dl socker

Lägg smör och mjöl i en bunke och nyp ihom tills väl blandat och smuligt. Blanda därefter i sockret och till sist äggen. Kläm ihop till en deg, forma till en boll och mjöla den lätt. På ett bakplåtspapper på en plåt trycker du ut degen så den täcker så mycket så möjligt av plåten. Nyp och forma en liten kant runt om. Skala och kärna ur äpllena och dela vart och ett i ungefär 12 klyftor. Börja längst ur och placera äppelklyftorna tätt och åt samma håll. Nästa varv lägger du dem åt andra hållet. Strö över lite socker och grädda i mitten av ugnen i 35 minuter på 200°. Under tiden mixar du aprikosmarmeladen eller passerar den genom en trådsil och värmer upp den i en kastrull. Ta ut flanet och pensla med marmeladen medan det är varmt. Servera helst medan flanet är ljummet tillsammans med vaniljgrädde eller en kula vaniljglass.

Mycket lättlagat och med strålande resultat, minst lika bra som något man får på ett franskt bageri. Gjorde en halv sats och det funkade fantastiskt. Använder du svenska äpplen behöver du inte ens skala dem.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Linssoppa med citron.

$
0
0

linssoppa med citron

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Jag älskar linssoppa! Jag har skrivit både ett och två recept tidigare. Lättlagat, gott, nyttigt, billigt och så blir man en finare människa också. Den perfekta maträtten helt enkelt.

500 g linser
1,5 l hönsbuljong (se nedan)
2 gula lökar
4 tomater

3 vitlöksklyftor
1,5 tsk hel kummin
1 citron
smör
salt
svartpeppar från kvarn

Skala och finhacka lök och vitlök. Skålla och skala tomaterna och skär fint. Pressa citronen. Koka upp buljongen och häll i linser, tomat, vitlöken och hälften av löken. Koka under lock i drygt en timme. Bryn under tiden resten av löken i smör så den får lite färg. Smaksätt soppan med kummin som du stött, salt och peppar. Låt sjuda ytterligare några minuter. Precis innan servering rör du ned citronsaften och strör över den brynta löken.

Mycket bra recept. Smakade mycket gott med kummin som bröt intressant mot citronen. Dock var proportionerna i receptet lite märkliga. Jag hade bara 400 g linser men behövde drygt 17 dl buljong för att det inte skulle bli linsgröt. Byt ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong så blir det en helt vegetarisk rätt.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Persiljetorsk.

Fröknäcke

$
0
0

fröknäcke

När jag och Kära Hustrun för ett tag sedan spenderade några lata dagar på Ästad Gård fick vi smak för deras fröknäcke som serverades till måltiderna. Vi fick receptet. När jag köpt ingredienserna så upptäckte jag att ett nära nog identiskt recept fanns tryckt på påsen med majsmjöl. Inte så ovanligt med andra ord. Men lika gott för det och mycket enkelt att göra.

Sätt ugnen på 150°. Blanda 2 dl majsmjöl, 1 dl solroskärnor, 1 dl linfrön, 0,5 msk mortlade kumminfrön, 0,5 dl rapsolja och rör snabbt ihop med 2 dl okande vatten. Klicka ut på ett bakplåtspapper på en plåt, lägg ett bakplåtspapper över och tryck ut med handflatorna. Kavla ut mycket tunt så att det täcker hela plåten. Ta bort det översta pappret och strö över lite mer linfrön, solrosfrön, pumpakärnor samt lite flingsalt. Lägg tillbaka bakplåtspappret och tryck till lite lätt så fröna sätter sig. Ta bort pappret igen och grädda i minst 45 minuter. Låt svalna och bryt i bitar. Njut med smör.


Carl Butler: Grekisk kyckling.

$
0
0

grekisk kyckling

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Butler var förtjust i kyckling och hans kycklingrecept är ofta mycket lyckade. Det här var enligt honom själv en återkommande rätt i hans eget kök.

1 färsk kyckling på ca 1,5 kg
1 citron
1 knippa persilja 
10 medelstora potatisar
10-12 smålökar
1 stor grön paprika 
1 stor gul paprika
1 stor röd paprika
1 rejält fänkålshuvud
2-3 vitlöksklyftor 
1 tsk rosmarin 
1 tsk timjan 
smör 
salt
svartpeppar från kvarn

Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra kycklingen ut- och invändigt och fyll den med den klyftade citronen och grovhackade persiljan. Lägg fågeln i en stor, smord form och skjuts in i ugnen i 35 minuter. Under tiden skär du potatis, fänkål och paprika i cirka 2,5 centimeter stora bitar och skalar smålöken. Hetta upp rejält med smör i en gryta och fräs grönsakerna några minuter och rör runt så allt blir täckt av fett. Blanda ner kryddorna, 1 tsk salt, rejält med svartpeppar och vitlöken som du hackat fint. Fräs några minuter till. Ta ut kycklingen, lägg grönsakerna runt om och in i ugnen minst 45 minuter till. Vänd runt grönsakerna då och då. Skär upp kycklingen, servera på grönsakerna och gärna med en grekisk sallad.

Oj så smaskigt! Underbart enkelt, saftig kyckling härliga grönsaker med bra konsistens och tuggmotstånd. Klassik liten rätt som kan varieras efter vilka grönsaker som finns efter säsong. En vardagsvariant av gråtande fransk kyckling.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Världens godaste makaronipudding?

$
0
0

makaronipudding

Tre veckor sedan senaste riktiga uppdateringen på bloggen. Har aldrig tidigare hänt. I vägen har legat hemska dagar av influensa, för mycket jobb, stress över att inte hinna med påsköppningen av Blå Huset och en total brist på aptit. Att vara sjuk kan jag stå ut med, men när aptiten inte finns så försvinner liksom livslusten.

Idag var första dagen då både jag och Kära Hustrun kände oss någorlunda kuranta med både doft- och smaksinne på väg tillbaka. Enkel, lättlagad och trygg mat skulle det bli. Passande nog hade igår jag läst ett recept i en alldeles nystartad mat- och vinblogg. Både receptet och bloggen verkade lovande så det fick bli makaronipuddingen som utlovades vara världens godaste. Var den det? Nja, det skulle jag kanske inte skriva under på, men den var i alla fall god och en kul variant på  favoriträtten stuvade makaroner med falukorv.

Koka 8 dl gammeldags makaroner. Finstrimla ett paket bacon, tärna 400 g falukorv, finhacka 3 schalottenlökar och 3 vitlöksklyftor samt riv 4 dl vällagrad hårdost. Fräs baconet knaprigt, ta upp det och stek falukorvskuberna gyllene i fettet och blanda ner löken när det är färdigstekt och låt småfräsa ett par minuter. Rör ihop en halv burk mascarpone (eller byt ut mot creme cheese) med 2 ägg, 0,5 dl mjölk, hälften av osten och rejält med nymalen svartpeppar. Blanda samman allt med makaronerna, häll i en smörad form, toppa med den återstående osten och grädda i 200° i ungefär 30 minuter.


Blå Husets Kärleksmums

$
0
0

kärleksmums

Efter sju sorger, åtta bedrövelser och en förbannad influensa så kom äntligen påsken och kontsrundan på Österlen. Det innebar premiär för vårt kafé i Blå Huset (sidan under arbete). Fyra intensiva dagar med solsken, massor av besökare i butik och kafé, en hel del logistik som skulle trimmas in och kakor som skulle bakas. Nu vet jag vad jag kommer att sysslamed under helger och hela sommaren. Inga lata dagar framöver.

Vi serverade bland annat lyxiga äppelkakan, hallongrottor och chokladsnittar. Mest uppskattade blev nog de saftiga kardemummabullarna samt ”borrbymackan” som i all sin enkelhet fick nästan stående ovationer. Tanken är att det ska bli lite retrostuk på det vi serverar så därför blev det även ”kärleksmums”.  Du har säkert ett eget recept på den klassiker men här kommer ändå vårt.

Klä en ugnsform på cirka 25×35 cm med bakplåtspapper (du kan också smöra den väl men med pappret kan du enkelt lyfta upp kakan). Smält 150 g smör och låt det svalna. Blanda väl 4,5 dl vetemjöl, 2,5 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, 2 msk kakaopulver (jag använde kakao från Valrhona) och smula ner en rejäl nypa flingsalt. Vispa 2 ägg och 3 dl socker vitt och pösigt. Vispa ned 1,5 dl mjölk samt mjölblandningen i omgångar i äggsmeten så att det blandas väl. Vänd till sist ned det smälta smöret.  Häll i smeten i formen och grädda i 20 minuter på knappt 200°. Under tiden kaka gräddas gör du glasyren: Smält 60 g smör och vispa sedan i 3,5 dl florsocker, 1 msk kakao, 2 tsk vaniljsocker och 4 msk kallt kaffe.  Bred ut den över kakan medan den fortfarande är varm och strö över kokosflingor. Låt svalna och skär sedan upp i bitar.



Årets Kock lagar falukorv

$
0
0

falukorv

Å Falukorv du ringaktade! Namnskyddad av EU som garanterad traditionell specialitet, stapelvara i vardagsköket, älskad, hatad och misshandlad. Tänk om vi kunde lyfta upp denna äktsvenska korv och ge den lite status. Tänk om de tävlande i Årets Kock möttes av en falukorvsring i naturtarm i sin råvarukorg. Hade det inte varit spännande att se vad som hade hänt då?

Tills dess får ni nöja er med min i all hast hopkomna rätt. Ett utmärkt exempel på att falukorven lånar sig till vilka dumheter som helst.

Snitta en halv falukorvsring djupt på längden. Smeta in skåran med lite harissa eller annan chilipasta. Prega ned så mycket du kan av tunnskivad rödlök, skivad svarta oliver, tomatskivor och fetaost. Allt som blir över lägger du i formen. Pudra över lite kanel och ringla till sist över olivolja. In i ugnen 30 minuter på 200°. Servera med couscous, bovete, ris eller vad som faller dig in.


Carl Butler: Butlers potatissallad

$
0
0

butlers potatissallad

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Nu är jag på bana igen med nya recept och nya tag med Carl Butler-projektet. Först ut är Butlers egen potatissallad. Jag kanske tänker ”sommar” med denna typ av potatissallad men Carl kallar den en ”vintersallad”. Med nypotatis blir den säkert ännu bättre.

400-500 g oskalad potatis
1 rödlök
2 stjälkar blekselleri
1 liten knippa persilja
1 msk vinäger
3 msk olivolja
salt
svartpeppar från kvarn

Koka potatisen (välj en fast sort) med skalen på tills de är precis klara. Under tiden skär du selleri och rödlök fint och hackar persiljan. Blanda vinägern med salt och peppar och därefter blandar du i olivoljan. Häll vattnet av potatisen när den är klar och låt svalna så att du kan hantera potatisarna. Skala, skär i skivor och blanda väl men försiktigt med de övriga ingredienserna. Låt svalna och ställ sedan kallt tills serveringen.

Hel ok potatissallad med fin brytning och liten krispighet från sellerin. Anrättningen skrek dock efter dijonsenap i dressingen.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Basilikakyckling i vin

$
0
0

basilikakyckling

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Kokt kyckling är klart underskattat. Butler älskade kokt mat och även kyckling vilket visar sig i att av samtliga fjorton recept på kyckling jag provlagat så har alla utom två fått ”(+) Mycket gott! Rekommenderas!” eller ”(++) Missa inte! Sätter guldkant på tillvaron!”. Den här rätten fick dessutom ett andra liv dagen efter då jag gjorde en soppa på resterna som förgylldes med färsk grön sparris från trädgården. Ljuvligt!

i kyckling på cirka 1,5 kg
5-6 färska lökar
5-6 späda morötter
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
6 vitpepparkorn
1,5 tsk basilika eller en knippa färsk
1 knippa persilja
1 tsk salt
2-3 dl torrt vitt vin

Klyv kycklingen på längden och lägg halvorna i en rymlig gryta tillsammans med lagerblad, hela skalade vitlöksklyftor, pepparkorn, salt, stjälkarna från persiljan samt basilikan (jag använde torkad basilika och blandade i hackad färsk i buljongen vid servering, mer aromekonomiskt så). Slå på vinet och så pass mycket vatten att det precis täcker. Koka upp, lägg på locket och låt sjuda i cirka 1 timme. Under tiden skrubbar du morötterna och ansar löken. När det återstår cirka 20 minuter av koktiden lägger du i morötter och lök och lägger på locket igen. Ta upp kycklingen och grönsakerna och lägg i en djup serveringsform. Sila buljongen, smaka av med salt och blanda ner det hackade persiljekruset. Slå buljongen över kycklingen och servera i djupa tallrikar med kokt potatis.

Rätten ser blek ut men smakade ljuvligt. Snäll och vårfräsch rätt med saftig kyckling. Komplettera med andra primörer efterhand som de dyker upp i 

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Vallmo- och citronkaka med lavendel

$
0
0

vallmo citron

I vårt letande efter lämpliga saker att servera i vårt kafé i Blå Huset blev vi tipsade av en god vän om detta recept med blå vallmpfrön och massor med citron. Riktigt god och fräsch och fick tummen upp av vår åldersmixade testgrupp. Toppingen med lavendel kan anpassas efter vad man har tillgängligt.

Vispa 2 ägg och 2,5 dl socker pösigt. Blanda 2,5 dl vetemjöl1 tsk bakpulver1 tsk vaniljsocker och 0,75 dl blå vallmofrön och rör ner i äggsmeten. Blanda ner 1 dl smetana samt saften och det rivna skalet från 1 citron. Vänd sist ned 100 g smält smör och häll smeten i en smord och bröad form på cirka 1,5 liter. Grädda i mitten av ugnen på 175° i cirka 45 min. Låt kakan kallna. Vispa ihop 1 dl smetana och och 1 dl florsocker till en fast kräm och bred över kakan. Dekorera med lavendelblommor, tagetes, ringblommor eller timjanblommor.


Mina fina bullar

$
0
0

mina fina bullar

Den som följt denna blogg vet att bakning aldrig riktigt varit min grej. Har aldrig riktigt förstått mig på det hela. Men driver man kafé så är det bara att bita ihop. Att svänga ihop kärleksmums och vallmokaka är sin sak men att göra matbröd är en annan femma. Här har jag alltid mer eller mindre misslyckats.

Nu har jag dock hittat formen och är riktigt stolt över mina rapsoljebullar som utvecklats utifrån ett enkelt recept på källarfranska jag fick av storasyster Carin. Fluffiga, snygga, lite surdegssega och med lätt nötig smak av oljan. Mängderna är det inte så noga med, det är bara att addera mjöl tills du får en smidig deg. Det är lätt. Jag lovar.

I en stor bunke smular du ned ett paket jäst, ringlar över några matskedar sirap, 1,5 tsk salt och häller på cirka 0,5 dl kallpressad svensk rapsolja och 5 dl vatten. Vispa ut alltihop tillsammans med lite vetemjöl tills du får en tjock, slät välling. Med en slev arbetar du in vetemjöl tills degen släpper bunken. Mjöla bakbordet och arbeta med händerna in mer mjöl tills degen blir smidig och slutar kleta. Låt jäsa i bunken till minst dubbla storleken. Ta upp degen igen på bakbordet och arbeta den med lite mer mjöl tills den blir riktigt smidig och ganska fast. Dela upp dela upp i lagom stora bitar (det blir 12-14 bullar ungefär) och slarva ihop dem till något sånär jämna bollar (de jäser sig snygga), pudra med rikligt med mjöl och låt dem jäsa på bakplåtspapper på plåten. Grädda på 200° i ungefär 20 minuter eller tills de blir snyggt ljust gyllene.

Receptet funkar som källarfranska också. Gör som ovan men jäs inte degen, forma bullar och sätt dem på en plåt i kylen över natten. På morgonen tar du fram plåten och gräddar som ovan.


Slökokta bruna bönor

$
0
0

bruna bönor

Bruna bönor med stekt rimmat fläsk är en riktig favorit. Äter det ofta och gärna. Men jag måste skamset erkänna att jag aldrig lagat bruna bönor själv (rodnar faktiskt lite). Äter jag det hemma så har det blivit den färdiglagade varianten i plasttub. Inget ont om dem även om de blir lite väl mosiga och drar åt det sötare hållet.

Eftersom ärtsoppan blev så fantastiskt lyckad i Crock-Poten så tänkte jag att det måste väl funka lika bra med bruna bönor. Det gjorde det. Otroligt goda bönor som inte behövde blötläggas, fin konsistens och dessutom så får man ju bestämma sötma/syra själv. Jag har den stora varianten av slökokare så har man en mindre så är det bara att halvera receptet.

Häll 2 paket torra, svenska bruna bönor (landsbygdsstöd till Öland), slå på 2,5 liter vatten och 2 tsk salt i slökokaren. Sätt på låg temperatur och tiden på 10 timmar. Gå och lägg dig. Nästa dag smaksätter du bönorna. Börja med 1 dl sirap och knappt 0,5 dl 12%-ättika. Öka på efter smak tills du hittar din perfekta smakbalans. Justera också sältan. Är det för löst så reder du av med några teskedar potatismjöl utrört i vatten.


Äppelkakemuffin

$
0
0

äppelkakemuffins

Svenska äpplen! Vilken fantastisk gåva så här på hösten. När man som jag bor i Äppelriket är det faktiskt en plikt att ta tillvara på det som bjuds omkring en. Ingen tung uppgift då det är lätt att göra ljuvliga rätter och bakverk på dessa delikatesser.

De här kakorna är buslätta att göra och smakar som ett mellanting mellan muffin och äppelkaka med sitt mjuka saftiga inre omgivet av muffinfluff och en lite knäckig ovansida. Ät som de är eller med lite vaniljgrädde. Smakar nästan bättre nästa dag.

Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en muffinplåt för stora muffin eller förbered 12 muffinformar. Smält 200 g smör. Vispa ihop 3 ägg och 4,5 dl socker tills vitt och pösigt. Vispa i det smälta, varma smöret. Vispa i 3,5 dl vetemjöl, 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma och en knapp msk vaniljsocker samt 0,5 tsk salt. Riv 3-4 små svenska äpplen grovt (svenska äpplen behöver du inte skala) och pressa ut det mesta av saften med händerna så äppelrivet blir ganska torrt och rör sedan ned det i smeten. Fördela smeten i formarna, den sväller bara obetydligt så du kan fylla nästan hela vägen upp. Grädda i cirka 30 minuter. Servera ljumma eller kalla.



Vad gör man med en panettone?

$
0
0

panettone

De senaste åren har den italienska julkakan panettone blivit väldigt populär. I var och varannan butik hittar man de juliga förpackningarna i olika storlekar som det blivit allt vanligare att ta med som gå-borts-present istället för en chokladask. Traditionellt serveras de som de är med ett glas mousserande vin men jag misstänker att de allra flesta blir stående oätna tills de passerat bäst-före-datum och de kan slängas med gott samvete. De är i ärlighetens namn inte de roligaste bakverk man kan tänka sig. De smakar som ett mellanting mellan torr sockerkaka och ovanligt luftig fruktkaka. Man måste nog vara italienare för att till fullo uppskatta den.

Men nu hade jag i min ägo en ovanligt fin och stor panettone som jag fått i julgåva och eftersom vi skulle ha julfest så var det ett bra tillfälle att få avsättning för den. Eftersom festen skulle hållas i vårt uterum där vi har en kamin och vi skulle grilla så tänkte jag att grillad/rostad panettone kanske inte skulle vara så dumt. Torrt bröd brukar ju bli gott när man rostar det. Mycket riktigt blev det en riktig höjdare.

Skär panettonen i ganska tunna skivor. Släng dem på grillgallret, grillpannan eller rosta i ugn eller brödrost. Kolla dem noga för de bränns vid snabbt. Servera med björnbärs- eller hallonsylt, grädde som du vispat lätt med en klick turkisk yoghurt och smaksatt med vaniljsocker och finrivet apelsinskal och slutligen ringlar du lite flytande honung över hela härligheten.


Carl Butler: Blomkålssoppa

$
0
0

blomkålssoppa

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Det var jättelängesedan jag postade ett recept och ännu längre sedan som jag fick ur mig en maträtt från ”Carl Butler Kokbok: Fortsättningen”. Jag har haft tankarna på annat och bara lagat gamla standardrecept här hemma. Men nu är det äntligen dags!

Börjar lite mjukt med ett riktigt enkelt recept med endast 4 ingredienser. Bilden i boken såg inte särskilt aptitlig ut och tillagningen lämnade lite att önska så jag anpassade för ovanlighetens skull receptet något.

1 blomkålshuvud
100 g rimmat fläsk
1 msk smör
1-2 dl riven ost efter smak

Ansa och skär blomkålshuvudet i mindre bitar. Strimla/tärna fläsket (jag dubblade mängden). Smält smöret i en stor gryta och fräs fläsket utan att det tar färg (jag fräste det ordentligt istället för att få färg, smak och tuggighet). Ner med blomkålen (jag lät den fräsa lite så det tog lite färg) och slå på 1 liter vatten. Koka i drygt tio minuter. När blomkålen mjuknat mosar du den i grytan med en potatisstöt. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ned lite av osten i soppan (använd en lagrad och lite smulig ost annars blir det gärna gummiaktiga strängar). Servera het med resten av osten på toppen.

Mild och trevlig smak och förvånansvärt god. Nästa gång piffar jag nog till den med lite spiskummin.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Ett blomkålshuvud som har allt

$
0
0

blomkål

Jösses! Två recept på två dagar och bägge baserade på blomkål! Vad har det farit i Öhman?

Jag är nog en av de sista i bloggosfären att uppmärksamma trenden med helt ugnsbakat blomkålshuvud. Men bättre sent än aldrig. Såg det här receptet på en amerikansk sida och föll för det eftersom resultatet var så snyggt. Receptet har verkligen allt! Enkelt, billigt, vegetariskt, gott, nyttigt och rasande stiligt. Blomkålen blir perfekt tuggigt i konsistensen rakt igenom och den milda smaken kontrasteras av den kryddheta  aromatiska ytan. Perfekt som helvegetarisk rätt med en sallad eller som tillbehör till en bit kött eller fisk.

Sätt ugnen på 175°. Ansa ett blomkålshuvud. Blanda 1 msk chilipulver, 1 msk spiskummin, 1 tsk curry, 1 tsk salt, rejält med nymalen svartpeppar, en riven/pressad vitlöksklyfta, 1 msk lime- eller citronjuice med 1 dl matlagningsyoghurt. Smeta in hela huvudet (blomkålens alltså) med röran, placera på ugnsfast fat och baka i ugnen cirka en timme. Ta ut och vänta tio minuter innan du skär upp det.


Carl Butler: Fried rice

$
0
0

fried rice

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Fried rice, eller stekt ris som det heter på menyerna på svenska kinakrogar, är som Carl Butler själv skriver ett slags asiatisk pytt i panna. Mest likt är det den indonesiska rätten nasi goreng.

 

Precis i början av 1980-talet, när jag kommit in i krogåldern, gick jag och kompisarna i Borås ofta till Restaurang Cecil och åt denna rätt. Billigast på menyn och med en nästan lika dyr stor stark (Pripps Blå) var det fest och bra början på helgens äventyr. Var det löningshelg slog vi kanske på stort med biff i tomat istället och delade på en portion friterad banan och glass, men stekt ris var den stående beställningen.

Avvek från receptet och la till gröna ärtor. Vill minnas att det var så den serverades i Borås på 80-talet och så behövde den brundassiga rätten lite färg.

2 personer
2 dl kokt ris
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk sambal oelek
2 msk kinesisk soja
1 ägg
2 msk olivolja
kyckling, skinka eller annat
kokt kött, räkor eller musslor
eller det du har hemma

Hacka löken grovt och vitlöken fint. Skär kötet smått och skala räkorna. Vispa samman ägget med sojan och sambal oelek. Fräs löken några minuter i en tjockbottnad gryta eller wok utan att den blir genomstekt eller tar färg. Vänd ner kött och räkor och fräs hastigt innan du tillsätter riset. Blanda väl och fräs tills riset blir varmt. Rör ned äggblandningen och fortsätt röra tills ägget stelnat i strimlor. Servera gärna med chutney.

Smakade nästan som på Cecil men med mer sting. Trevligt och lättlagat basrecept där man inte behöver bry sig om mängder och som kan varieras i oändlighet.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Sparris- och avokadosoppa

$
0
0

sparrissoppa

Blev inspirerad av en soppa vi fick på sparrismiddagen häromdagen.  Lättlagad och vansinnigt god!

I min egen lilla sparrisodling har de första sparrisarna som kikat upp blivit lite knotiga och träiga på grund av den kalla våren. Perfekta att göra soppa på med andra ord. Om du inte befinner dig mitt i sparrissäsong eller inte hittar svensk sparris så undvik den importerade färska sparrisen som är dyr, torr, träig och smaklös. Den frysta sparrisen är helt överlägsen.

Bryt knopparna av ett stort knippe grön sparris och skär stjälkarna grovt. Koka upp 6 dl vatten med 1 pod/tärning/fond kyckling- eller grönsaksbuljong  och 1 dl vitt vin. Lägg ner knopparna och koka 2-3 minuter. Ta upp sparrisknopparna med en hålslev och lägg åt sidan. I med stjälkarna och koka i 7-8 minuter. Under tiden mixar du en mogen avocado med 0,5 dl grädde (vill du ha soppan helt vegansk så skippar du grädden och tar mer avokado) och grön tabasco efter smak (har du inte grön ta röd tabasco eller motsvarande). Mixa därefter soppan slät och mixa i avocadoröran. kKoka upp igen. Mixa soppan skummig, häll upp i varma tallrikar och toppa med knopparna.


Viewing all 134 articles
Browse latest View live